GRUT Gold medal @EUCF European Ultimate Championship Finals 2017

Gold medal @EUCF 2017  Caorle-Venice (Italy)

GRUT – Colorado 15-12
GRUTHässliche Erdferkel 15-14
GRUTVIF Ultimate 10-15
GRUTBlack Eagles 15-11
GRUTReadingX 15-8
GRUT – Left Overs 15-1
GRUTOs Zla 15-11
#whoopwhoop!

Europees Kampioen!

Team Grut was te sterk voor het Duitse team Colorado en pakte met 15-12 de overwinning. Het European Ultimate Championship Finals 2017 werd gehouden in Caorle (Italië)

Aan het Europees kampioenschap deden 48 teams mee. Nederland is kampioen geworden in de categorie Mixed waar 25 teams aan deelnamen.

Na in 2016 genoegen te moeten nemen met Zilver gaat GRUT er in 2017 vandoor met het Goud op European Ultimate Championship Finals!!

 

Semi final EUCF: GRUT (white) vs Hässlichen Erdferkel (red)

Semi final EUCF: GRUT (white) vs Hässlichen Erdferkel (red)

Geplaatst door Happy Ultimate op zaterdag 30 september 2017

Bron: Happy Ultimate

 

GRUT (red) vs Black Eagles (white) at EUCF 2017

GRUT (red) vs Black Eagles (white) at EUCF 2017

Geplaatst door Happy Ultimate op vrijdag 29 september 2017

Bron: Happy Ultimate

 

Tjeerd Ates en Iris Leinenga te gast bij NPO Radio1 zaterdag 14 oktober 2017

 

Door TED BEUTE
Met achtenveertig teams waarvan twaalf in de Mixed divisie kende de jaarlijkse European Ultimate Championships Finals haar gebruikelijke deelnemersveld met GRUT als enige vaderlandse club present. Na haar verrassende tweede plaats tijdens de editie van 2016 was de Amsterdam-Arnhem-Utrecht-Veenendaalse combi dit keer één van de titelfavorieten. En dat terwijl er dit toernooi in deze categorie wel acht à negen goede ploegen aanwezig waren.

In de pool van GRUT verloor favoriet Black Eagles al meteen in de eerste ronde van titelhouder Reading dat slechts was binnen gekomen met een wildcard na een teleurstellend verlopen kwalificatietoernooi in eigen land. De jonge Nederlandse ploeg ontdeed zich daarentegen vrij makkelijk van haar eerste drie tegenstanders waaronder Reading aan het einde van dag 1 die trouwens verrassend winderig was.

De zaterdag begon met een mooie overwinning tegen Black Eagles waarmee de ploeg uit Edinburgh meteen was uitgeschakeld. Voor GRUT was deze overwinning genoeg voor directe kwalificatie richting de halve finale, maar het team van coach Jeroen Oort liep daarna nog tegen een nederlaag aan in de wedstrijd tegen Zweeds kampioen Viksjöfors, ook al zo’n sterke club.

De andere pool was een nog groter slagveld. De vooraf gehypete kampioen van regio Zuid, Sesquidistus uit Straatsburg, speelde daar bijvoorbeeld vijf keer zeer close, maar verloor wel al haar matches. En de ervaren Tsjechen van Terrible Monkeys gooiden hun eigen glazen in na een totaal onnodig verlies tegen het tot dan nog winloze SeE6 uit Gothenburg. Uiteindelijk kwamen de beide Duitse deelnemers uit al dat rekenwerk naar boven, waarbij Colorado via een onderlinge overwinning op Hässliche Erdferkel poolwinnaar werd.

Dus mocht GRUT in de halve finale op herhaling tegen HE uit Marburg na dezelfde semi vorig jaar. Het werd een vergelijkbaar heroïsche game waarin Floor op 13-14 GRUTs toernooi redde met een onwaarschijnlijke, schouderhoge lay-out in de endzone. Via haar aansluitende goal en nog een Double Happiness maar nu van Lola in het universe point, verzekerde de Hollandse kampioen zich van een intocht in de finale. De andere semifinale was minstens net zo’n prachtig gevecht met een universe einde. Daar won Colorado met 13-12 van Reading.

Terwijl die Engeksen de moegestreden Duitsers uit Marburg versloegen in de match om het brons, maakte GRUT zich op voor haar tweede Europese eindstrijd in twee jaar. En met haar veel mensen thuis voor de livestream en veel publiek langs de kant, want de spectaculaire ploeg heeft in korte tijd een grote naam gemaakt voor zichzef. Algemeen wordt dit team door kenners beschouwd als een zegen voor de Mixed divisie met prachtige spelers die deze categorie eindelijk uit haar achtergeschoven positie weet te halen. Daarbij wordt dat gevoel natuurlijk ook gesteund door de grote groep huidige topteams in Europa, al of niet dit jaar extra versterkt met het oog op de wereldkampioenschappen in Cincinnati van 2018.

In de finale tegen Colorado ging het al vrij snel crescendo met GRUT dat een paar punten voorsprong nam. De hucks van de tegenstander uit Karlsruhe kwamen meestal niet aan of werden niet geconverteerd vanuit de redzone, terwijl Ben, Walt, Anne, Janne en Floor op de O-line met mooie passes en lekkere assists bleven strooien. Ook een slordige onduidelijkheid omtrent de telling net na de pauze bracht de ploeg niet van slag. Met drie punten voorsprong konden sommige spelers zich het zelfs nog permitteren om tegen het einde iets te opportunistisch om te gaan met de kansen, maar met een simpel passje van Ben op Walt pakte GRUT uiteindelijk de 15-12 overwinning en daarmee het kampioenschap, de eerste Europese titel voor een Nederlandse ploeg op de Finals ooit.

De Open finale was een helft lang een mooi gevecht tussen vijfvoudig kampioen Clapham uit Londen en voor het eerst -eindelijk- Bad Skid uit Zuid-Duitsland. Tot 7-7 wisten de veelal jonge Duitsers goed bij te blijven bij de zeer ervaren Engelsen. Maar zoals zo vaak liep Clapham na rust weg van haar opponent en won met 15-11 haar zesde titel op rij. De grote verrassing zat in de Dames finale waar beide tot dan ongeslagen teams er een super spannende pot van wisten te maken. Echter het was niet het ervaren Iceni uit Londen dat aan het einde doorzette, maar de taaie Finse speelsters van Atletico. De ploeg uit Espoo bij Helsinki, vorig jaar niet eens aanwezig op EUCF, pakte in deze divisie met 15-12 het kampioenschap.

Bron: NFB

#EUCF2017 final standings:

MIXED
1st GRUT
2nd Colorado Gummibärchen Ultimate Karlsruhe
3rd Reading Ultimate
SOTG: Left Overs

Grut results:
GRUT – Colorado 15-12
GRUTHässliche Erdferkel 15-14
GRUTVIF Ultimate 10-15
GRUTBlack Eagles 15-11
GRUTReadingX 15-8
GRUT – Left Overs 15-1
GRUTOs Zla 15-11
#whoopwhoop!

Grut gaat naar European Ultimate Championship Finals Caorle-Venice (Italy)

Dit toernooi is van 29 September tot 1 Oktober 2017 in Caorle-Venice (Italy)

De stad van Caorle is ongeveer 60km van Venetië en 50km van de luchthaven van Venetië.